Bach in de Martinikerk: de Grote Orgelmis

When:
28 September 2019 @ 20:00
2019-09-28T20:00:00+02:00
2019-09-28T20:15:00+02:00
Where:
Martinikerk
Martinikerkhof 3
9712 JG Groningen
Nederland
Cost:
€ 15,-

Bach in de Martinikerk: de Grote Orgelmis

De twee titulair organisten van de Martinikerk, Leo van Doeselaar en Erwin Wiersinga, spelen de Grote Orgelmis van Bach op het Martiniorgel. Een vocaal ensemble onder leiding van Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen zingt de koraalzettingen.

Bachs ‘Magnum Opus voor het orgel’, zo zou je zijn Orgelmis – ofwel de Clavierübung III –  wel kunnen typeren. Bach schreef in totaal vier Clavierübungen. Deel I, II en IV waren voor klavecimbel; deel III was geheel gewijd aan de orgelmuziek. Alle vier verschenen ze nog tijdens zijn leven in druk, destijds een grote onderneming met veel kosten. Het toont aan hoeveel waarde Bach zelf hechtte aan deze vier grote verzamelingen.

Er zijn twee versies van de Orgelmis: de Kleine Orgelmis voor kleine orgels zonder pedaal en de Grote Orgelmis – die we vanavond gaan horen – voor groot orgel met meerdere klavieren en pedaal. Deze begint met een groots Praeludium in Es en eindigt met een tripelfuga in Es, met daartussen een serie van tien koraalbewerkingen.

Ook met koor
Het concert belooft een muzikaal spektakel te worden, niet in de laatste plaats door de medewerking van het vocaal ensemble. Dit ensemble zal voorafgaand aan de te spelen orgelbewerkingen koraalzettingen van Bach van dezelfde melodieën uitvoeren, begeleid door het grote orgel. Deze zettingen komen uit de vele koraalcantates die Bach vooral in Leipzig heeft geschreven. Het ensemble staat onder leiding van Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen

De aanvang is 28 september 2019 om 20.00 uur. De entree bedraagt 15 euro, inclusief een kopje koffie of thee in de pauze. Kaarten zijn alleen verkrijgbaar aan de deur van de Martinikerk. Reserveren is niet mogelijk.

Erwin Wiersinga
Erwin Wiersinga (1962) studeerde aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen bij Wim van Beek en behaalde het Diploma UM orgel met onderscheiding. Ook behaalde hij het UM diploma piano bij Gerben Makkes van der Deijl. Verdere studie volgde hij bij o.a. Harald Vogel, Marie Claire Alain en Guy Bovet. In 2014 werd hij, samen met Leo van Doeselaar, benoemd tot titulair organist op het fameuze Arp Schnitger orgel in de Martinikerk te Groningen. Wiersinga is orgeldocent aan de Universität der Künste te Berlijn en aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen.
www.erwinwiersinga.nl

Leo van Doeselaar
Leo van Doeselaar is een veelzijdig musicus, die als organist, pianist en fortepianist een enkele eeuwen omvattend repertoire bestrijkt. Hij bespeelt zowel authentieke als moderne instrumenten, en streeft in zijn interpretaties naar een zo groot mogelijke stijlzuiverheid. Naast zijn “Professur” aan de Universität der Künste in Berlijn heeft hij als organist een grote concertpraktijk opgebouwd in binnen-en buitenland en is hij een veelgevraagd jurylid en docent bij internationale orgelfestivals. Leo van Doeselaar is ook een veelgevraagd pianist. Hij vormt al dertig jaar een pianoduo met Wyneke Jordans, speelt veel kamermuziek en treedt op als liedbegeleider.
www.leovandoeselaar.com

Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen
Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen is een veelgevraagd koordirigent. In Groningen dirigeert hij Kamerkoor Dualis en ook Toonkunstkoor Bekker, waarmee hij het grote oratoriumwerk, meestal in samenwerking met Noord Nederlands Orkest, uitvoert. Regelmatig stond hij voor beroemde gezelschappen als het Nederlands Kamerkoor en het Groot Omroepkoor, en het was onder zijn leiding dat het Groninger vocaal ensemble Cantatrix uitgroeide tot een internationaal bejubeld gezelschap. Hij is docent aan het Prins Claus Conservatorium, en sinds september 2016 is hij ook hoofdvakdocent koordirectie aan het ArtEZ-conservatorium in Zwolle. Tevens is Geert-Jan hoofddocent aan de Leiderschap Academie Dirigenten (LEAD conductors).
www.geertjanvanbeijeren.nl

Het orgel van de Martinikerk
De bouw van het hoofdorgel in de Martinikerk begon rond 1480. Bij de eerste bouwfase was de humanist Rudolf Agricola als adviseur betrokken. De ontwikkeling van het orgel kende haar hoogtepunt in de 18de eeuw nadat het achtereenvolgens door Arp Schnitger, diens zoon Franz Casper en Albertus Hinsz was uitgebreid. Tijdens de restauratie van het orgel (voltooid in 1984) is de situatie van 1740 als uitgangspunt genomen. Met zijn 3500 pijpen en 53 registers is het orgel van de Martinikerk één van de grootste Noord Europese barokorgels. De registers zijn verdeeld over hoofdwerk, rugwerk en bovenwerk en een vrij pedaal.
www.avondmuziek.nl