Concert door Pavel Černý/Tobias Willi – Engels

When:
7 August 2019 @ 20:00 – 21:15
2019-08-07T20:00:00+02:00
2019-08-07T21:15:00+02:00
Where:
Martinikerk
Martinikerkhof 3
9712 JG Groningen
Nederland
Cost:
€ 10,-

Stichting Avondtmusyck Martinikerk Groningen presenteert:

Slotconcert door Tobias Willi en Pavel Černý

waarmee tien dagen van festiviteiten rondom de Groninger orgels tot een einde komen. De organisten zijn de Zwitserse virtuoos Tobias Willi en de Tsjechische toporganist Pavel Černý.

Tobias Willi & Pavel Černý

Een dubbelconcert van twee geweldenaren op het orgel: Tobias Willi en Pavel Černý. Voor het publiek is dit voorlopig de laatste gelegenheid om deze internationale orgelfenomenen in Groningen te horen spelen. Tien dagen lang waren zij en hun drie collega’s uit Europa en Azië in Groningen om masterclasses te geven op een aantal van de vele schitterende historische orgels die hier staan, als onderdeel van de viering van 50 jaar Stichting Groningen Orgelland. Vandaag geven Willi en Černý het slotakkoord aan deze festiviteiten op het majestueuze Martiniorgel: het beroemdste Schnitgerorgel van Groningen.

Tobias Willi
Organist Tobias Willi (1976) begon zijn studie piano en orgel in Basel onder begeleiding van onder andere Guy Bovet, en voltooide die met de hoogste lof. Hij vervolgde zijn studie in Parijs aan het conservatorium onder begeleiding van Olivier Latry en Michel Bouvard en studeerde in 2005 af. Willi geeft sindsdien concerten door heel Europa. Zijn specialiteit is vooral contemporaine muziek en improvisatie. Zo speelde hij het complete orgelwerk van Olivier Messiaen in 2014/2015 in Zürich, dat veel goede kritieken ontving. In 2010 werd hij benoemd tot orgel- en improvisatie docent aan de Hochschule der Künste in Zürich.

Sinds 2015 is Willi ook hoofdorganist van de Johanneskirche in Zürich.

Pavel Černý
Pavel Černý (1970, Praag) speelt al piano vanaf zijn vijfde. Op zijn vijftiende ontdekte Černý ook het orgel. Hij studeerde af op dit instrument aan het conservatorium in Praag. Hij nam deel aan vele internationale masterclasses en wedstrijden, waar hij de hoogste onderscheidingen behaalde, zoals de grand prix op het internationale concours in Ljubljana in 1994. Sindsdien geeft Černý overal ter wereld concerten en heeft hij opgetreden tijdens gerenommeerde festivals als Les Grandes Orgues van Chartres in Frankrijk. Daarnaast doceert hij aan de Academy of Musical Arts in Praag.

Orgel Martinikerk
De bouw van het hoofdorgel in de Martinikerk begon rond 1480. Bij de eerste bouwfase was de humanist Rudolf Agricola als adviseur betrokken. De ontwikkeling van het orgel kende haar hoogtepunt in de 18de eeuw nadat het achtereenvolgens door Arp Schnitger, diens zoon Franz Casper en Albertus Hinsz was uitgebreid. Tijdens de restauratie van het orgel (voltooid in 1984) is de situatie van 1740 als uitgangspunt genomen. Met zijn 3500 pijpen en 53 registers is het orgel van de Martinikerk één van de grootste Noord Europese barokorgels. De registers zijn verdeeld over hoofdwerk, rugwerk en bovenwerk en een vrij pedaal.
http://www.avondmuziek.nl/organ

Stichting Avondtmusyck Martinikerk Groningen
http://www.avondmuziek.nl/home