Concert door Rie Hiroe en Jisung Kim – Engels

When:
31 July 2019 @ 20:00 – 21:15
2019-07-31T20:00:00+02:00
2019-07-31T21:15:00+02:00
Where:
Martinikerk
Martinikerkhof 3
9712 JG Groningen
Nederland
Cost:
€ 10,-

Stichting Avondtmusyck presenteert:

Dubbelconcert Rie Hiroe en Jisung Kim

Orgelconcert op het magnifieke Schnitgerorgel van de Martinikerk door twee internationale gasten: Rie Hiroe, Hoogleraar aan de Muziekhogeschool van Tokio, en Jisung Kim, Professor voor Orgel en Improvisatie aan de Seoul Theological University in Korea.

Rie Hiroe
Jisung Kim

Dat de Orgelzomer Groningen 2019 een internationale aangelegenheid is, bewijst het concert van vanavond. De Japanse organiste Rie Hiroe en haar Koreaanse collega Jisung Kim zullen – na de masterclasses die zij vanmiddag gaven – aantreden in de Martinikerk waar zij gaan spelen op het wereldberoemde Martiniorgel. Dit doen zij op uitnodiging van de Stichting Avondtmusyck die sinds jaar en dag verantwoordelijk is voor de concerten die in de zomerperiode in de Martinikerk worden gegeven. Op het Martiniorgel komt – zoals bekend – vooral de Noord-Duitse barokmuziek het mooist tot haar recht. We gaan horen hoe Rie Hiroe en Jisung Kim het unieke pijpenbestand van dit orgel, dat materiaal uit maar liefst zes eeuwen omvat, kunnen laten stralen.

Jisung Kim
Jisung Kim begon al op jonge leeftijd met het spelen van orgel en piano. Hij studeerde in Seoul, Parijs, Keulen en Wentzille en studeerde af aan de Seoul Theological University en de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen, met een major in orgel, kerkmuziek, pianobegeleiding, improvisatie en compositie. Zijn debuutconcert vond plaats in 1994 in Keulen. Hierna won hij vele prijzen bij de competities waar hij aan mee deed en gaf hij concerten over de hele wereld. Tot zijn repertoire behoort een brede variëteit aan werken van bekende klassieke componisten, van dertiende-eeuwse componisten, tot Bach en werken van hedendaagse musici. Als orgel- en improvisatieprofessor aan de Seoul Theological University in Korea brengt hij zijn kennis graag op een inventieve wijze over op een nieuwe generatie. Tevens geeft Jisung Kim vele masterclasses en is hij veelgevraagd jurylid tijdens orgelconcoursen.

Rie Hiroe
Rie Hiroe (1965, Tokio) begon op jonge leeftijd met het spelen van piano. Tijdens haar studie maakte ze ook kennis met het orgel en behaalde haar Master in orgel aan de Tokyo University of the Arts. Ze studeerde daarnaast ook in Hannover en Stuttgart. Na haar studies won Rie Hiroe een aantal prestigieuze orgelprijzen, waaronder de Grand Prix de Chartres in 1998. In de jaren erna toerde ze als concertorganist door Europa, de Verenigde Staten en Japan. Ze is inmiddels meer dan tien jaar verbonden aan de Tokyo University of the Arts (Tokyo Geijutsu Daigaku), waar ze eerst als assistent-professor en nu als professor les geeft aan jonge orgelstudenten.

Het orgel van de Martinikerk
De bouw van het hoofdorgel in de Martinikerk begon rond 1480. Bij de eerste bouwfase was de humanist Rudolf Agricola als adviseur betrokken. De ontwikkeling van het orgel kende haar hoogtepunt in de 18de eeuw nadat het achtereenvolgens door Arp Schnitger, diens zoon Franz Casper en Albertus Hinsz was uitgebreid. Tijdens de restauratie van het orgel (voltooid in 1984) is de situatie van 1740 als uitgangspunt genomen. Met zijn 3500 pijpen en 53 registers is het orgel van de Martinikerk één van de grootste Noord Europese barokorgels. De registers zijn verdeeld over hoofdwerk, rugwerk en bovenwerk en een vrij pedaal.
http://www.avondmuziek.nl/organ