Concert door Wolfgang Zerer – Engels

When:
2 August 2019 @ 20:00
2019-08-02T20:00:00+02:00
2019-08-02T20:15:00+02:00
Where:
Catharinakerk Roden
Brink 8
9301 JL Roden
Nederland
Wolfgang Zerer

Stichting tot behoud van het Hinsz-orgel te Roden presenteert:

Wolfgang Zerer op het orgel van Roden

In de Catharinakerk in Roden bevindt zich een Hinsz-orgel, een klankpareltje dat vanavond wordt bespeeld door Wolfgang Zerer uit Hamburg.

Door de Orgelzomer Groningen 2019 zou je bijna gaan denken dat er alleen in Groningen bijzondere orgels staan, maar dat is natuurlijk niet zo. Ook in Drenthe staat een aantal mooie, unieke orgels, van Schnitger maar ook van andere orgelmakers. Zoals Albertus Anthoni Hinsz, die in 1728 naar het Groninger land kwam om daar in de orgelmakerij van de zoon van Arp Schnitger te gaan werken. Hij bouwde in 1779 een orgel in de Catharinakerk in Roden. Net als de meeste latere orgels van Hinsz is de klank van dit orgel ook meer orkestraal van karakter, mooi gedetailleerd en transparant. Wolfgang Zerer, de barokspecialist die bekend staat om zijn levendige spel, zal het orgel vandaag voor ons laten stralen.

ENTREE: Vrije toegang, collecte na afloop

Wolfgang Zerer

Wolfgang Zerer (1961, Passau) begon in 1980 zijn orgelopleiding aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen onder Michael Radulescu. Ook studeerde hij hier klavecimbel en kerkmuziek. Zerer vervolgde zijn studies in Amsterdam en Stuttgart en was al vroeg succesvol tijdens internationale orgelconcoursen, waaronder die in Brugge in 1982. Inmiddels geeft hij al vele jaren les aan orgelstudenten. Dit deed hij eerst in Stuttgart en Wenen tot hij in 1989 benoemd werd tot orgelprofessor aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Ook doceert hij aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Wolfgang Zerer geeft daarnaast concerten en masterclasses in Europa, Azië, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten gegeven.

Het orgel van Roden

In 1776 vermaakte Maria Catharina Hoppinck een legaat van 10.000 Caroli gulden aan de Nederlands Hervormde gemeente van Roden. In het testament werd ook aangegeven dat het bedrag mede zou moeten dienen voor het onderhoud van het orgel en voor het loon van een organist. Na haar overlijden werd in 1777 de Groningse orgelmaker Albertus Anthoni Hinsz gevraagd om een bestek maken voor een nieuw orgel. Hij realiseerde een prachtig orgel op een nieuw gemaakte balustrade, die evenals het orgel rijk versierd was door de Groningse beeldhouwer Antoony Dzn. Smit en voorzien van wapens, schilden en opschriften. Op zondag 5 december 1779 werd dit Hinsz-orgel voor het eerst in de dienst bespeeld.
Kijk http://www.hetorgel.nl/norgel2006-10a.htm

Stichting tot behoud van het Hinsz-orgel te Roden
http://www.hinszorgel-roden.nl