Dans-en-’t-orgel – voorstelling

When:
5 October 2019 @ 19:30 – 21:00
2019-10-05T19:30:00+02:00
2019-10-05T21:00:00+02:00
Where:
Grote Kerk, Wildervank
Raadhuisstraat
9648 JV Wildervank
Nederland
Cost:
€ 8,-

Dans-en-’t-orgel – voorstelling
Spektakel vandaag in de Grote Kerk in Wildervank: in een show van licht en mist dansen de dansers van Oxygym op een combinatie van daverende pauken en de klanken van het Walcker-orgel, bespeeld door Jochem Schuurman.

Wauw, dat orgel! De mensen van Oxygym hadden van alles verwacht, maar dit toch niet. Als Jochem Schuurman losgaat op het orgel – ooit gebouwd door de orgelbouwer Walcker – en al die prachtige klanken de kerk in slingert, zien ze het ineens helemaal voor zich: streetdance op de Toccata van Bach en ballet begeleid door de Zwaan van Saint-Saëns, hoe geweldig zal dat zijn.

Wat gaan we allemaal zien en horen? Veel! We gaan genieten van elegant klassiek ballet op spitzen, van moderne dans en van de enerverende streetdance door de verschillende succesvolle Oxygym teams. Dit alles op bijpassende orgelklanken – Bach maar óók eigentijds – gespeeld door Jochem Schuurman en op de ritmes van pauken en drums, die een minstens zo belangrijke rol hebben tijdens deze show.

Dance-clinic
In de middag kunnen kinderen in de basisschoolleeftijd in het kader van Oktober Kindermaand deelnemen aan een speciale dance-clinic, waarbij het orgel ook een speciale rol heeft. Heb je interesse, klik dan hier.

De organisatie van deze dag is in handen van de Monument- en Concertcommissie Grote Kerk Wildervank en sportschool Oxygym uit Veendam.

Oxygym
Bij Oxygym in Veendam kun je terecht voor allerlei vormen van fitness, maar ook voor ballet en streetdance. Oxygym heeft een aantal eigen streetdanceteams die op hoog niveau presteren en veel successen boeken bij wedstrijden. Margriet van der Laan zorgt voor een passende choreografie voor deze groepen.
www.oxygym.nl/streetdance

Jochem Schuurman
Jochem Schuurman (1989) studeerde orgel bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen, alwaar hij in juni 2013 cum laude afstudeerde als Master of Music. Daarnaast verbleef hij een aantal maanden in Berlijn om aan de Universität der Künste lessen te volgen bij Leo van Doeselaar en Paolo Crivellaro. Hij volgde masterclasses bij Wolfgang Zerer, Eric Lebrun, Edoardo Bellotti en Pieter Dirksen. Sinds 2016 wordt Jochem Schuurman gecoacht door zijn oud-docent Johan G. Koers.
Schuurman won al verscheidene prijzen, waaronder het Zilveren Viooltje in december 2013, een muziekprijs voor jong talent afkomstig uit het noorden van Nederland. In het juryrapport werd hij geprezen om zijn veelzijdigheid, zijn overtuigende houding en zijn ondernemerschap.
www.jochemschuurman.nl

Het Walcker-orgel
Het orgel in de Grote Kerk werd in 1913 gebouwd door de Fa. E.F. Walcker uit Ludwigsburg, Duitsland. In Wildervank zijn ze heel trots dat ze zo’n, voor het noorden van Nederland, uniek instrument hebben. De klank van dit Walcker-orgel demonstreert hoe met name de Duitse romantische muziek hoort te klinken, maar ook Franse en Engelse orgelmuziek in de romantische stijl zijn op dit orgel een lust voor het oor. In tegenstelling tot zijn grote broer die in Doesburg staat, werd het orgel in Wildervank niet met een elektro-pneumatische maar met een compleet pneumatische tractuur uitgerust. Het was een orgel met 2 klavieren en pedaal en het had, volgens de werklijst, 24 registers.
In 2001 is het orgel volledig gerestaureerd door de firma S. de Wit. De dispositie werd toen grotendeels weer teruggebracht naar de situatie van vóór de veranderingen die in de jaren ‘60 van de vorige eeuw waren aangebracht. Bij de toenmalige verandering is een poging gewaagd om het orgel aan te passen aan de klank van de toen heersende “Neobarok periode”. Registers die daarbij verloren zijn gegaan, zoals b.v. de synthematophon, zijn gedeeltelijk gereconstrueerd en/of aangevuld.
www.walckerwildervank.nl