Dans-en-’t-orgel – dance-clinic

When:
5 October 2019 @ 14:00
2019-10-05T14:00:00+02:00
2019-10-05T14:15:00+02:00
Where:
Grote Kerk, Wildervank
Raadhuisstraat
9648 JV Wildervank
Nederland
Cost:
Free

Dans-en-‘t-orgel – dance-clinic
In het kader van Oktober Kindermaand wordt er vandaag flink gedanst! Kinderen in de basisschoolleeftijd zijn van harte uitgenodigd om mee te doen aan een dance-clinic van Oxygym.

En let op: we dansen niet in een danszaal en ook niet het theater. Het toneel waarop jullie zullen schitteren is deze keer in… een kerk.

Onder leiding van dansdocenten van Oxygym gaan we vandaag in de Grote Kerk in Wildervank een aantal toffe dansmoves combineren tot een echte streetdance act. De muziek komt natuurlijk van zinderende dancebeats en, verrassend genoeg, van het indrukwekkende orgel dat in de kerk staat. Er is ook gelegenheid om dat grote Walcker-orgel van heel dichtbij te bekijken; de organist zal laten zien en horen hoe je met handen en voeten de mooiste klanken uit het instrument kunt toveren. Deelname aan deze Oktobermaand Kindermaand-activiteit is gratis.

De dance-clinic is op 5 oktober 2019 en wordt in twee leeftijdscategorieën gegeven:
Groep 5-8 jaar: 14.00 – 15.00 uur
Groep 9-12 jaar: 15.00 – 16.00 uur

Voorstelling Oxygym
In de avond is de Grote Kerk het toneel voor een spectaculaire performance van de streetdance teams van Oxygym. Voor informatie over deze voorstelling (tijdstip en tickets), klik hier.

De organisatie van deze dag is in handen van de Monument- en Concertcommissie Grote Kerk Wildervank en sportschool Oxygym uit Veendam.

Oxygym
Bij Oxygym in Veendam kun je terecht voor allerlei vormen van fitness, maar ook voor ballet en streetdance. Oxygym heeft een aantal eigen streetdanceteams die op hoog niveau presteren en veel successen boeken bij wedstrijden. Margriet van der Laan zorgt voor een passende choreografie voor deze groepen.
www.oxygym.nl/streetdance

Het Walcker-orgel
Het orgel in de Grote Kerk werd in 1913 gebouwd door de Fa. E.F. Walcker uit Ludwigsburg, Duitsland. In Wildervank zijn ze heel trots dat ze zo’n, voor het noorden van Nederland, uniek instrument hebben. De klank van dit Walcker-orgel demonstreert hoe met name de Duitse romantische muziek hoort te klinken, maar ook Franse en Engelse orgelmuziek in de romantische stijl zijn op dit orgel een lust voor het oor. In tegenstelling tot zijn grote broer die in Doesburg staat, werd het orgel in Wildervank niet met een elektro-pneumatische maar met een compleet pneumatische tractuur uitgerust. Het was een orgel met 2 klavieren en pedaal en het had, volgens de werklijst, 24 registers.
In 2001 is het orgel volledig gerestaureerd door de firma S. de Wit. De dispositie werd toen grotendeels weer teruggebracht naar de situatie van vóór de veranderingen die in de jaren ‘60 van de vorige eeuw waren aangebracht. Bij de toenmalige verandering is een poging gewaagd om het orgel aan te passen aan de klank van de toen heersende “Neobarok periode”. Registers die daarbij verloren zijn gegaan, zoals b.v. de synthematophon, zijn gedeeltelijk gereconstrueerd en/of aangevuld.
www.walckerwildervank.nl