Kantaten gottesdienst Engels

When:
4 August 2019 @ 10:00 – 11:00
2019-08-04T10:00:00+02:00
2019-08-04T11:00:00+02:00
Where:
Lutherse kerk
Haddingestraat 23
9711 KC Groningen
Nederland
Cost:
Free
Lutherse kerk

Cantatedienst in de Lutherse Kerk

Speciale festival cantatedienst onder de muzikale leiding van Tymen Jan Bronda en met medewerking van het Luthers Bach Ensemble.

Dezer dagen lijkt het bijna of we Arp Schnitger in levende lijve kunnen tegenkomen in de stad, met alle aandacht die er nu is voor zijn persoon en zijn werk. Voor wie echt in de voetstappen van Arp Schnitger wil treden is er deze morgen de Cantatedienst in de Lutherse Kerk, waar hij zelf kerkte in de jaren dat hij in de stad woonde. En om de beleving compleet te maken zal deze dienst in het Duits gehouden worden, net zoals in de 17e eeuw gebruikelijk was.

De voorganger is de vaste predikante van de Evangelische Lutherse Gemeente Groningen, Ds. Maren Overbosch.

Het Edskes-Schnitgerorgel
http://www.schnitgerorgel2017.nl/nl/home

Luthers Bach Ensemble
Het Luthers Bach Ensemble is in 2006 opgericht vanuit de wens meer Bachcantates ten gehore te brengen op basis van een historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. Al snel werd het repertoire uitgebreid met werken van Monteverdi tot Mozart.

Het koor van het LBE bestaat uit een hechte groep van een twintigtal (semi) professionele zangers die per jaar rond de vijftien concerten uitvoeren in Nederland en daarbuiten. Sinds de oprichting beschikt het LBE over een professioneel barokorkest, geformeerd rond een kern van buitengewoon goede instrumentalisten en vocale solisten. Muzikaal leider is Tymen Jan Bronda. Topdirigenten Ton Koopman, Jos van Veldhoven en Peter Dijkstra hebben in de afgelopen jaren hun medewerking verleend.

Het LBE stelt zich ten doel het publiek te betrekken bij de emotionele rijkdom en intense dramatiek van de barokmuziek, bijvoorbeeld door (semi-)scenische uitvoeringen. Dat sluit aan bij de opvattingen uit de tijd van Bach dat muziek via de emotie inzicht verschaft in de essentiële aspecten van het leven.

Het LBE is letterlijk en figuurlijk gegrondvest in de Lutherse Kerk in Groningen. Het gebouw aan de Haddingestraat heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een belangrijk podium voor kleinere ensembles en kamermuziek. De komst van het nieuwe Schnitgerorgel in 2017 is een belangrijke impuls voor muziekuitvoeringen in combinatie met dit orgel, een voor Nederland unieke combinatie. In de achttiende eeuw musiceerden koor en orkest met het oorspronkelijke Schnitgerorgel (1699) van deze Lutherse kerk totdat dit in de negentiende eeuw verloren ging.

Tymen Jan Bronda
Tymen Jan Bronda kreeg zijn eerste orgelles toen hij zeven jaar was. Na een aantal jaren les te hebben gehad van Piet Wiersma ging hij studeren aan het conservatorium Groningen bij Johan Beeftink en Theo Jellema. Aan het conservatorium van Zwolle behaalde hij zijn diploma kerkmuziek. In 2009 werd zijn orgelstudie bij Reitze Joriskerk te Amersfoort en in de O.L.V.-basiliek te Zwolle.

Tymen Jan was in september 2011 tien jaar cantor-organist van de Lutherse Gemeente te Groningen. Het afgelopen decennium nam hij in deze kerk het initiatief voor de serie ‘Orgel Anders’. Daarnaast heeft hij een belangrijke rol bij de cantates die op de tweede zondag van de maand ten gehore worden gebracht in de Groningse Lutherse Kerk. Als docent kerkmuziek is hij verbonden aan de opleiding kerkmuziek Noord-Nederland die onder auspiciën van het Bureau Kerkmuziek van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) plaatsvindt.

In 2006 richtte Tymen Jan het Luthers Bach Ensemble op, dat gespecialiseerd is in de barokke uitvoeringspraktijk. Met het LBE voerde hij naast diverse Bachcantates alle Lutherse Missen van Bach uit. In november 2011 voerde hij ook de Hohe Messe van Bach uit. Als dirigent is hij verder verbonden aan kamerkoor Tiraña uit Groningen.