Ladies Night: Orgel & Ondernemerschap

When:
21 November 2019 @ 17:30 – 20:00
2019-11-21T17:30:00+01:00
2019-11-21T20:00:00+01:00
Where:
Martinikerk
Martinikerkhof 3
9712 JG Groningen
Nederland
Cost:
€ 15,-

Vrouwen laten zich horen

Gerrie Meijers

In het kader van 100 jaar vrouwenkiesrecht bestormen de Ladies vandaag het ‘mannenbastion’ dat de orgelwereld is. In de Martinikerk spelen organistes Gerrie Meijers en Janny de Vries voor een publiek dat nu eens grotendeels uit vrouwen bestaat.

De orgelserie ‘Het Mooiste van 2 Werelden’ draait om uitersten die elkaar ontmoeten. En orgels en vrouwen zijn twee uitersten – ‘never the twain meet’…, maar is dat wel zo? Het orgel is een powerinstrument, een compleet orkest dat onder de vingers en voeten van de musicus tot leven komt. Vrouwen in de hele wereld weten dat; zij hebben het orgel veroverd en omarmd. Kijk bijvoorbeeld in Aziatische landen zoals Japan of Zuid-Korea: daar is het orgel een zeer populair concertinstrument dat ook door jonge vrouwen ‘met een attitude’ wordt bespeeld.

In Nederland laat de bestorming van dit bastion door vrouwen vooralsnog op zich wachten. En dat – vinden de orgelvrouwen van Groningen – duurt nu echt te lang. Het wordt tijd om vrouwen én mannen wakker te schudden. Dat gaan we doen met een speciale Ladies Night, waarmee we ons zeker niet alleen richten op organisten en orgelliefhebbers. Het thema – Ondernemerschap – is zowel in de muziekwereld als in het bedrijfsleven broodnodig; hierin kunnen vrouwen (en mannen!) absoluut van elkaar leren.
En extra interessant: zijn succesvolle en innovatieve manier van ondernemen is wat Arp Schnitger zo bijzonder maakte in vergelijking met de andere orgelbouwers uit zijn tijd. Het is een kwaliteit waardoor hij in de 21e eeuw nog altijd wordt beschouwd als een van de beste orgelbouwers ooit.

Ontmoetingen
De Ladies Night wordt een avond vol (orgel)muziek, lezingen, uiteraard heerlijke finger foods… en ontmoetingen. Ontmoetingen met invloedrijke vrouwen die allemaal op hun eigen manier een stempel hebben gedrukt op onze maatschappij.

Het programma
Bezoekers worden vanaf 17.30 uur ontvangen door de speciale ambassadeurs van de Ladies Night, Groningse topvrouwen uit de zakenwereld, de politiek en de cultuursector.
Een van de sprekers is Victorine de Graaf, commercieel directeur bij Van Wijnen. Zij zal haar visie op succesvol innovatief ondernemerschap uit de doeken doen in haar lezing getiteld:

‘Met beide benen op de grond kom je geen stap vooruit’.

Gerrie Meijers, de bekende organiste uit Haarlem, spreekt over carrière maken in de orgelwereld, en kan daarbij uiteraard putten uit haar eigen ervaring. Zowel Gerrie als de Groningse organiste Janny de Vries zullen enkele favoriete orgelwerken introduceren en ook spelen op de beide orgels van de Martinikerk: het prachtige koororgel en de grote ‘zus’, het wereldberoemde Martiniorgel.

Tussen de bedrijven door worden er verschillende kleine versnaperingen geserveerd. Om 20.00 uur eindigt het programma en is het tijd voor een borrel en napraten.

Misschien ten overvloede: wij nodigen nadrukkelijk ook de mannen uit om deze avond te komen genieten van de mooie muziek, de boeiende lezingen en de smakelijke versnaperingen. Samen met de vrouwen!

Victorine de Graaf-Peters – Commercieel Directeur Van Wijnen
Victorine de Graaf studeerde neuro- en ontwikkelingspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en voltooide daar in 2007 haar promotieonderzoek. Zij bleef ook daarna als researcher/docent in dienst van de RUG waarna zij in 2008 aan de slag ging bij de Hanzehogeschool in de functie van Manager Healthy Ageing en docent neuropsychologie. Vervolgens maakte zij carrière in allerlei beleidsfuncties die uiteindelijk leidden tot de functie van hoofddirecteur (Leading Dean) van het Centre of Applied Research Biobased Economy aan de Hanzehogeschool. In juni van dit jaar stapte zij over naar de zakenwereld toen zij de functie van Commercieel directeur van het bouwconcern Van Wijnen aannam.

Gerrie Meijers – organiste Haarlem
Gerrie Meijers studeerde orgel bij Johan van Dommele en Hans van Nieuwkoop aan het Stedelijk Conservatorium te Arnhem. Daarnaast studeerde zij piano bij Arthur Hartong en Jacques Hendriks. Zij behaalde de diploma’s Docerend- en Uitvoerend Musicus (met onderscheiding).
Meijers heeft een uitgebreide praktijk als begeleidster met een duidelijke voorkeur voor het vocale genre in de breedste zin van het woord. Bij Tan Crone volgde zij cursussen liedbegeleiding. Met Wieke Ubels (sopraan), Cecile Roovers (alt/mezzo en actrice) en Annette Stallinga (alt) vormt zij vaste duo’s. Samen met organiste/pianiste Christine Kamp vormt zij een vierhandig duo. Gerrie Meijers is organiste van de Remonstrantse Kerk te Haarlem, pianiste bij Het Haarlems Gemengd Koor, Het Hoofdstadkoor, Min Ghesellen en Het Bachkoor Holland. Zij concerteert in binnen- en buitenland en maakte diverse radio- en cd-opnamen. Op de internationale orgelconcoursen van Toulouse en Nijmegen behaalde zij prijzen, daarnaast ontving zij van Société Academique “Arts-Sciences-Lettres” de zilveren medaille vanwege haar verdiensten voor de Franse muziek.
www.orgelconcertendenham.nl

Janny de Vries – organiste Groningen
Janny de Vries studeerde orgel aan het Prins Claus Conservatorium en kreeg daar o.a. les van Wim van Beek. Zij studeerde af in 1993. Tegenwoordig is zij verantwoordelijk voor het Arp Schnitgerorgel in de Pelstergasthuiskerk, sinds deze in 1991 werd gerestaureerd. Tevens is zij als organiste verbonden aan de Hervormde Wijkgemeente Martinikerk en speelt geregeld de avonddiensten aldaar. Sinds september 2009 is zij ook 2e organiste in de Doopgezinde Kerk te Groningen, waar zij een 3 klaviers Marcussenorgel bespeelt. Janny was 11 jaar lang organiste bij de Eglise Wallonne te Groningen. Van september 2008 tot september 2010 was zij organiste van de Remonstrantse Kerk te Groningen. Het van Oeckelenorgel dat in deze kerk staat is mede dankzij haar inzet, en in goede samenwerking met de Stichting Oude Groninger Kerken, weer goed bespeelbaar gemaakt.

De orgels in de Martinikerk
In de Martinikerk staan twee orgels: het koororgel en het beroemde hoofdorgel. De bouw van dit laatste orgel begon al rond 1480. Bij de eerste bouwfase was de humanist Rudolf Agricola als adviseur betrokken. De ontwikkeling van dit bijzondere instrument kende haar hoogtepunt in de 18de eeuw nadat het achtereenvolgens door Arp Schnitger, diens zoon Franz Casper en Albertus Hinsz was uitgebreid. Met zijn 3500 pijpen en 53 registers is het orgel van de Martinikerk één van de grootste Noord Europese barokorgels. Onlangs werd het in de Volkskrant verkozen tot het mooiste orgel van Nederland.

Het koororgel
Eind jaren ’30 van de twintigste eeuw werd de koorruimte van de Martinikerk gebruikt voor het houden van kerkdiensten en ontstond de behoefte aan een orgel aldaar. Voor het onwaarschijnlijk lage bedrag van 150 gulden kon een orgel worden aangeschaft dat zich op dat moment bevond in de R.K. Kerk van Heythuysen.
Hier ging een interessante geschiedenis aan vooraf, want dit orgel was namelijk een deel van een orgel dat rond 1742 werd gebouwd door (vermoedelijk) Jean Baptiste le Picard voor het klooster St-Elisabethsdal in Nunhem, iets ten noorden van Roermond. Na opheffing van dit klooster in 1799 werd het orgel opgesplitst: het hoofdwerk kwam een kerk in Roggel terecht en het rugpositief werd, voorzien van een nieuwe onderkast en klaviatuur, geplaatst in de kerk in Heythuysen. In 1939 werd het dus verkocht aan de Martinikerk, waar het vervolgens 33 jaar dienst deed, tot het in 1962 vanwege een kerkrestauratie werd gedemonteerd en opgeslagen.

Pas in 2001 vond heringebruikname plaats, na een grondige restauratie. Het Le Picard koororgel is een fraai voorbeeld van Frans-Waalse orgelbouw uit de Louis XV periode, en uniek in het noorden van Nederland.
www.avondmuziek.nl