Lunchconcert – Engels

When:
2 August 2019 @ 12:45 – 13:45
2019-08-02T12:45:00+02:00
2019-08-02T13:45:00+02:00
Where:
Martinikerk
Martinikerkhof 3
9712 JG Groningen
Nederland
Cost:
€ 1,-

Lunchconcert in de Martinikerk:

Internationale orgelstudenten op het Martiniorgel

Een buitenkansje voor de deelnemende studenten aan de internationale Masterclasses: zij mogen tijdens dit lunchconcert hun talenten laten horen op het wereldberoemde Martiniorgel.

Na ruim drie dagen van Masterclasses mogen een paar van de orgelstudenten vandaag voor het eerst even ervaren hoe het is om een concert te geven op een magnifiek orgel als dat van de Martinikerk. De docenten dragen zelf de namen voor van de studenten die in hun ogen het meest in aanmerking komen voor deze eer. Voor de symbolische prijs van 1 euro mag het publiek plaatsnemen in het schitterende schip van de Martinikerk. Lukt het de studenten om het unieke pijpenbestand, met zes eeuwen aan prachtig, karakteristiek materiaal, tot leven te brengen? Kom luisteren en oordeel zelf.

Masterclasses

Tussen 29 juli en 7 augustus viert de Stichting Groningen Orgelland haar 50-jarig bestaan met Schnitger Meets…, een feestelijke reeks aan concerten, orgelexcursies en vooral veel orgelontmoetingen. Tot die laatste rekenen we ook de Masterclasses die in het kader van de orgelzomeracademie worden gegeven. Daarvoor komen dit jaar vijf gerenommeerde internationale organisten naar Groningen om op de zo geliefde Groningse orgels les te geven. Het zijn Rie Hiroe uit Tokio, Jisung Kim uit Seoul, Pavel Černý uit Praag, Tobias Willi uit Zürich en Wolfgang Zerer uit Hamburg. Zij nemen bij elkaar 25 internationale studenten mee; daarnaast worden er nog zo’n 10 studenten geselecteerd uit de vrije aanmeldingen. In een periode van tien dagen krijgen deze studenten op verschillende locaties in Stad en Ommeland masterclasses, in steeds wisselende samenstellingen.

Orgel Martinikerk

De bouw van het hoofdorgel in de Martinikerk begon rond 1480. Bij de eerste bouwfase was de humanist Rudolf Agricola als adviseur betrokken. De ontwikkeling van het orgel kende haar hoogtepunt in de 18de eeuw nadat het achtereenvolgens door Arp Schnitger, diens zoon Franz Casper en Albertus Hinsz was uitgebreid. Tijdens de restauratie van het orgel (voltooid in 1984) is de situatie van 1740 als uitgangspunt genomen. Met zijn 3500 pijpen en 53 registers is het orgel van de Martinikerk één van de grootste Noord Europese barokorgels. De registers zijn verdeeld over hoofdwerk, rugwerk en bovenwerk en een vrij pedaal.

http://www.avondmuziek.nl/organ