Masterclass – Engels

When:
31 July 2019 @ 09:30
2019-07-31T09:30:00+02:00
2019-07-31T09:45:00+02:00
Where:
Lutherse Kerk
Haddingestraat
9711 Groningen
Nederland

De Orgelzomeracademie

Schnitger Meets… Masterclasses

Op Dag 2 van de Masterclasses kunnen we luisteren hoe de studenten op drie heel verschillende orgels les krijgen.

Elk jaar organiseert het Prins Claus Conservatorium (PCC) de Orgelzomeracademie: een serie van Masterclasses voor jonge, getalenteerde organisten uit binnen- en buitenland, gegeven op de beroemde Groninger orgels. Voor orgelstudenten biedt deze zomercursus een uitgelezen kans om eens op een echt historisch orgel te kunnen spelen, en de aanmeldingen stromen dan ook altijd binnen.

In dit bijzondere Schnitgerjaar is de Orgelzomeracademie een belangrijk onderdeel van Schnitger Meets… en de organisatie ervan is deze keer een samenwerkingsverband van het PCC en de Stichting Groningen Orgelland. Samen pakken zij nog grootser uit dan anders, want er komen maar liefst vijf toporganisten uit Europa en Azië naar Groningen om hier les te geven aan in totaal 35 internationale studenten.

Vanaf 30 juli tot en met 7 augustus worden er dagelijks (met uitzondering van het weekend) door verschillende docenten op een aantal locaties orgel-Masterclasses gegeven. Deze zijn vrij toegankelijk voor het geïnteresseerde publiek.

Vandaag zijn er Masterclasses in de Martinikerk, de Nieuwe Kerk en de Lutherse Kerk. Programma is onder voorbehoud.

Ochtendsessie 9:30 – 12:30
LOCATIE 1: Martinikerk
Docent: Wolfgang Zerer
Martinikerkhof 3
9712 JG Groningen

LOCATIE 2: Nieuwe Kerk
Docent: Erwin Wieringa
Nieuwe Kerkhof 1
9712 PT Groningen

Middagsessie 14:00 – 17:00
LOCATIE 1: Martinikerk
Docenten: Rie Hiroe en Jisung Kim
Martinikerkhof 3
9712 JG Groningen

LOCATIE 2: Lutherse Kerk
Docent: Erwin Wiersinga
Haddingestraat 23
9711 KC Groningen

Wolfgang Zerer
Wolfgang Zerer (1961, Passau) begon in 1980 zijn orgelopleiding aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen onder Michael Radulescu. Ook studeerde hij hier klavecimbel en kerkmuziek. Zerer vervolgde zijn studies in Amsterdam en Stuttgart en was al vroeg succesvol tijdens internationale orgelconcoursen, waaronder die in Brugge in 1982. Inmiddels geeft hij al vele jaren les aan orgelstudenten. Dit deed hij eerst in Stuttgart en Wenen tot hij in 1989 benoemd werd tot orgelprofessor aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Ook doceert hij aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Wolfgang Zerer heeft daarnaast concerten en masterclasses in Europa, Azië, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten gegeven.

Erwin Wiersinga
Erwin Wiersinga (1962) studeerde aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen bij Wim van Beek en behaalde het Diploma UM orgel met onderscheiding. Ook behaalde hij het UM diploma piano bij Gerben Makkes van der Deijl. Verdere studie volgde hij bij o.a. Harald Vogel, Marie Claire Alain en Guy Bovet. In 2014 is hij, samen met Leo van Doeselaar, benoemd tot titulair organist op het fameuze Arp Schnitger orgel in de Martinikerk te Groningen Erwin Wiersinga is orgeldocent aan de Universität der Künste te Berlijn en aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen.
https://www.erwinwiersinga.nl

Rie Hiroe
Rie Hiroe (1965, Tokio) begon op jonge leeftijd met het spelen van piano. Tijdens haar studie maakte ze ook kennis met het orgel en behaalde haar Master in orgel aan de Tokyo University of the Arts. Ze studeerde daarnaast ook in Hannover en Stuttgart. Na haar studies won Rie Hiroe een aantal prestigieuze orgelprijzen, waaronder de Grand Prix de Chartres in 1998. In de jaren erna toerde ze als concertorganist door Europa, de Verenigde Staten en Japan. Ze is inmiddels meer dan tien jaar verbonden aan de Tokyo University of the Arts (Tokyo Geijutsu Daigaku), waar ze eerst als assistent-professor en nu als professor les geeft aan jonge orgelstudenten.

Jisung Kim
Jisung Kim begon al op jonge leeftijd met het spelen van orgel en piano. Hij studeerde in Seoul, Parijs, Keulen en Wentzille en studeerde af aan de Seoul Theological University en de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen, met een major in orgel, kerkmuziek, pianobegeleiding, improvisatie en compositie. Zijn debuutconcert vond plaats in 1994 in Keulen. Hierna won hij vele prijzen bij de competities waar hij aan mee deed en gaf hij concerten over de hele wereld. Tot zijn repertoire behoort een brede variëteit aan werken van bekende klassieke componisten, van dertiende-eeuwse componisten, tot Bach en werken van hedendaagse musici. Als orgel- en improvisatieprofessor aan de Seoul Theological University in Korea brengt hij zijn kennis graag op een inventieve wijze over op een nieuwe generatie. Tevens geeft Jisung Kim vele masterclasses en is hij veelgevraagd jurylid tijdens orgelconcoursen.

Orgel Martinikerk
De bouw van het hoofdorgel in de Martinikerk begon rond 1480. Bij de eerste bouwfase was de humanist Rudolf Agricola als adviseur betrokken. De ontwikkeling van het orgel kende haar hoogtepunt in de 18de eeuw nadat het achtereenvolgens door Arp Schnitger, diens zoon Franz Casper en Albertus Hinsz was uitgebreid. Tijdens de restauratie van het orgel (voltooid in 1984) is de situatie van 1740 als uitgangspunt genomen. Met zijn 3500 pijpen en 53 registers is het orgel van de Martinikerk één van de grootste Noord Europese barokorgels. De registers zijn verdeeld over hoofdwerk, rugwerk en bovenwerk en een vrij pedaal.
http://www.avondmuziek.nl/organ

De restauratie van het Timpe-orgel in de Nieuwe Kerk
http://www.orgelnieuws.nl/timpe-orgel-nieuwe-kerk-groningen-gerestaureerd

Het Edskes-Schnitgerorgel
http://www.schnitgerorgel2017.nl/nl/home