Masterclass – Engels

When:
1 August 2019 @ 09:30
2019-08-01T09:30:00+02:00
2019-08-01T09:45:00+02:00
Where:
Pelstergasthuiskerk
Pelsterstraat
9711 Groningen
Nederland

De Orgelzomeracademie

Schnitger Meets… Masterclasses

Het is Dag 3 en de dag dat ook het kleinste Schnitgerorgel van de stad meedoet: dat in de Pelstergasthuiskerk.

Het orgel in de Pelstergasthuiskerk

Elk jaar organiseert het Prins Claus Conservatorium (PCC) de Orgelzomeracademie: een serie van Masterclasses voor jonge, getalenteerde organisten uit binnen- en buitenland, gegeven op de beroemde Groninger orgels. Voor orgelstudenten biedt deze zomercursus een uitgelezen kans om eens op een echt historisch orgel te kunnen spelen, en de aanmeldingen stromen dan ook altijd binnen.

In dit bijzondere Schnitgerjaar is de Orgelzomeracademie een belangrijk onderdeel van Schnitger Meets… en de organisatie ervan is deze keer een samenwerkingsverband van het PCC en de Stichting Groningen Orgelland. Samen pakken zij nog grootser uit dan anders, want er komen maar liefst vijf toporganisten uit Europa en Azië naar Groningen om hier les te geven aan in totaal 35 internationale studenten.

Vanaf 30 juli tot en met 7 augustus worden er dagelijks (met uitzondering van het weekend) door verschillende docenten op twee locaties orgel Masterclasses gegeven. Deze zijn vrij toegankelijk voor het geïnteresseerde publiek.

Vandaag zijn er Masterclasses in de Martinikerk en in de Pelstergasthuiskerk. Programma is onder voorbehoud.

Ochtendsessie 9:30 – 12:30

LOCATIE 1: Martinikerk
Docent: Rie Hiroe
Martinikerkhof 3
9712 JG Groningen

LOCATIE 2: Pelstergasthuiskerk
Docent: Wolfgang Zerer
Pelsterstraat 43
9711 KJ Groningen

Middagsessie 14:00 – 17:00

LOCATIE 1: Martinikerk
Docent: Jisung Kim
Martinikerkhof 3
9712 JG Groningen

LOCATIE 2: Pelstergasthuiskerk
Docent: Theo Jellema
Pelsterstraat 43
9711 KJ Groningen

Rie Hiroe
Rie Hiroe (1965, Tokio) begon op jonge leeftijd met het spelen van piano. Tijdens haar studie maakte ze ook kennis met het orgel en behaalde haar Master in orgel aan de Tokyo University of the Arts. Ze studeerde daarnaast ook in Hannover en Stuttgart. Na haar studies won Rie Hiroe een aantal prestigieuze orgelprijzen, waaronder de Grand Prix de Chartres in 1998. In de jaren erna toerde ze als concertorganist door Europa, de Verenigde Staten en Japan. Ze is inmiddels meer dan tien jaar verbonden aan de Tokyo University of the Arts (Tokyo Geijutsu Daigaku), waar ze eerst als assistent professor en nu als professor les geeft aan jonge orgelstudenten.

Jisung Kim
Jisung Kim begon al op jonge leeftijd met het spelen van orgel en piano. Hij studeerde in Seoul, Parijs, Keulen en Wentzille en studeerde af aan de Seoul Theological University en de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen, met een major in orgel, kerkmuziek, pianobegeleiding, improvisatie en compositie. Zijn debuutconcert vond plaats in 1994 in Keulen. Hierna won hij vele prijzen bij de competities waar hij aan mee deed en gaf hij concerten over de hele wereld. Tot zijn repertoire behoort een grote variëteit aan werken van bekende klassieke componisten, van dertiende-eeuwse componisten, tot Bach en werken van hedendaagse musici. Als orgel- en improvisatieprofessor aan de Seoul Theological University in Korea brengt hij zijn kennis graag op een inventieve wijze over op een nieuwe generatie. Tevens geeft Jisung Kim vele masterclasses en is hij veelgevraagd jurylid tijdens orgelconcoursen.

Wolfgang Zerer
Wolfgang Zerer (1961, Passau) begon in 1980 zijn orgelopleiding aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen onder Michael Radulescu. Ook studeerde hij hier klavecimbel en kerkmuziek. Zerer vervolgde zijn studies in Amsterdam en Stuttgart en was al vroeg succesvol tijdens internationale orgelconcoursen, waaronder die in Brugge in 1982. Inmiddels geeft hij al vele jaren les aan orgelstudenten. Dit deed hij eerst in Stuttgart en Wenen tot hij in 1989 benoemd werd tot orgelprofessor aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Ook doceert hij aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Wolfgang Zerer heeft daarnaast concerten en masterclasses in Europa, Azië, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten gegeven.

Theo Jellema
Theo Jellema (1955) studeerde orgel aan het conservatorium te Groningen in de orgelklas van Wim van Beek en behaalde zijn solodiploma met onderscheiding in 1978. In 1981 behaalde hij het diploma Theorie der Muziek. Naast zijn werkzaamheden als organist van de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden en als docent hoofdvak orgel aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen heeft hij een uitgebreide concertpraktijk die hem voerde naar een groot aantal Europese landen en naar Japan. In de loop der jaren speelde hij verschillende ‘integrales’: in 1990 César Franck (Martinikerk Franeker), in 1999 Olivier Messiaen (Grote Kerk Leeuwarden, Martinikerk en Sint Martinuskerk Sneek) en in 2000 Bach (Grote Kerk Leeuwarden). In de zomer van 2003 wijdde hij zich aan Vierne’s Pièces de Fantaisie (Martinikerk Franeker). In de tweede helft van 2014 en de eerste helft van 2015 speelt hij op ‘zijn’ Müller-orgel in de Grote Kerk in Leeuwarden de uit zes concerten bestaande serie ‘Focus op Duitsland’, waarin onder meer Bachs triosonates tot klinken komen, maar ook koraalfantasieën van Töpfer, Reimann, Reger en Hoyer. Jellema jureert bij belangrijke Europese orgelconcoursen (Vilnius, Alkmaar, Brugge, Toulouse, Pistoia) en geeft masterclasses in binnen- en buitenland. Hij maakte cd-opnamen van historische orgels (najaar 2013 verscheen een cd met 17-eeuwse Noord Duitse orgelmuziek, opgenomen op het Garrels-orgel van Purmerend) en leidt orgelreizen. Tevens is hij werkzaam als orgeladviseur. Voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur werd hem de zilveren medaille “Arts-Sciences-Lettres” toegekend.

Orgel Martinikerk
De bouw van het hoofdorgel in de Martinikerk begon rond 1480. Bij de eerste bouwfase was de humanist Rudolf Agricola als adviseur betrokken. De ontwikkeling van het orgel kende haar hoogtepunt in de 18de eeuw nadat het achtereenvolgens door Arp Schnitger, diens zoon Franz Casper en Albertus Hinsz was uitgebreid. Tijdens de restauratie van het orgel (voltooid in 1984) is de situatie van 1740 als uitgangspunt genomen. Met zijn 3500 pijpen en 53 registers is het orgel van de Martinikerk één van de grootste Noord Europese barokorgels. De registers zijn verdeeld over hoofdwerk, rugwerk en bovenwerk en een vrij pedaal.
http://www.avondmuziek.nl/organ

Het orgel van de Pelstergasthuiskerk
In de kapel bevindt zich een fraai tweeklaviersorgel dat oorspronkelijk in 1627 werd gebouwd. In 1693 en in 1712 werd het ingrijpend omgebouwd door Schnitger en in 1774 nogmaals, door de orgelbouwer Hinsz. Het orgel wordt nu omschreven als een Schnitger-Hinszorgel.
http://orgel.edskes.net/kerk_groningen_pelstergasthuiskerk.htm
http://www.arpschnitger.nl/nl/sgro01.html