Masterclass – Engels

When:
2 August 2019 @ 09:30
2019-08-02T09:30:00+02:00
2019-08-02T09:45:00+02:00
Where:
Martinikerk
Martinikerkhof 3
9712 JG Groningen
Nederland

De Orgelzomeracademie

Schnitger Meets… Masterclasses

Het is Dag 4 en vandaag worden de Masterclasses op twee beroemde Schnitgerorgels gegeven: in de Martinikerk en in de Der Aa-kerk.

orgel Der Aa-kerk

Elk jaar organiseert het Prins Claus Conservatorium de Orgelzomeracademie: een serie van masterclasses voor jonge, getalenteerde organisten uit binnen- en buitenland, gegeven op de beroemde Groninger orgels. Voor orgelstudenten biedt deze zomercursus een uitgelezen kans om eens op een echt historisch orgel te kunnen spelen, en de aanmeldingen stromen dan ook altijd binnen. Dit jaar pakt de zomeracademie nog grootser uit dan anders, met vijf toporganisten uit Europa en Azië die naar Groningen komen om hier les te geven aan 35 internationale studenten.

Vanaf 30 juli tot en met 7 augustus worden er dagelijks (met uitzondering van het weekend) op verschillende locaties Masterclasses gegeven. Deze zijn vrij toegankelijk voor het geïnteresseerde publiek. Het programma is onder voorbehoud.

Op deze dag zijn er Masterclasses in de Der Aa-kerk en in de Martinikerk. Tussen de ochtend- en de middagsessies zal een aantal studenten een lunchconcert geven op het orgel in de Martinikerk. Zie hiervoor deze link .

Ochtendsessie 9:30 – 12:30

LOCATIE 1: Der Aa-kerk
Pavel Černý
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Middagsessie 14:00 – 17:00

LOCATIE 1: Martinikerk
Tobias Willi
Martinikerkhof 3
9712 JG Groningen

LOCATIE 2: Der Aa-kerk
Rie Hiroe
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Pavel Černý
Pavel Černý (1970, Praag) speelt al piano vanaf zijn vijfde. Op zijn vijftiende ontdekte Černý ook het orgel. Hij studeerde af op dit instrument aan het conservatorium in Praag. Hij nam deel aan vele internationale masterclasses en wedstrijden, waar hij de hoogste onderscheidingen behaalde, zoals de grand prix op het internationale concours in Ljubljana in 1994. Sindsdien geeft Černý overal ter wereld concerten en heeft hij opgetreden tijdens gerenommeerde festivals als Les Grandes Orgues van Chartres in Frankrijk. Daarnaast doceert hij aan de Academy of Musical Arts in Praag.

Tobias Willi
Organist Tobias Willi (1976) begon zijn studie piano en orgel in Basel onder begeleiding van onder andere Guy Bovet, en voltooide die met de hoogste lof. Hij vervolgde zijn studie in Parijs aan het conservatorium onder begeleiding van Olivier Latry en Michel Bouvard en studeerde in 2005 af. Willi geeft sindsdien concerten door heel Europa. Zijn specialiteit is vooral contemporaine muziek en improvisatie. Zo speelde hij het complete orgelwerk van Olivier Messiaen in 2014/2015 in Zürich, dat veel goede kritieken ontving. In 2010 werd hij benoemd tot orgel- en improvisatie docent aan de Hochschule der Künste in Zürich.
Sinds 2015 is Willi ook hoofdorganist van de Johanneskirche in Zürich.

Rie Hiroe
Rie Hiroe (1965, Tokio) begon op jonge leeftijd met het spelen van piano. Tijdens haar studie maakte ze ook kennis met het orgel en behaalde haar Master in orgel aan de Tokyo University of the Arts. Ze studeerde daarnaast ook in Hannover en Stuttgart. Na haar studies won Rie Hiroe een aantal prestigieuze orgelprijzen, waaronder de Grand Prix de Chartres in 1998. In de jaren erna toerde ze als concertorganist door Europa, de Verenigde Staten en Japan. Ze is inmiddels meer dan tien jaar verbonden aan de Tokyo University of the Arts (Tokyo Geijutsu Daigaku), waar ze eerst als assistent-professor en nu als professor les geeft aan jonge orgelstudenten.

Orgel Der Aa-kerk
In 1671 is het Hagerbeerorgel uit 1662 verbrand na blikseminslag. Het in 1697 door Arp Schnitger gebouwde orgel werd in 1710 verwoest na het instorten van de toren. Van 1710 tot 1815 was er in de kerk geen orgel. Toen verplaatste J.W. Timpe het orgel dat Arp Schnitger in 1702 voor de Academie- of Broerkerk had gebouwd naar de Der Aa-Kerk. De laatste restauratie vond plaats in 2011, door Orgelmakerij Reil uit Heerde. Het instrument heeft drie manualen en pedaal met totaal 40 stemmen verdeeld over hoofdwerk 13, rugwerk 10, bovenwerk 8 en pedaal 9 stemmen. De orgelkas is gemaakt door Allert Meijer, het snijwerk is vervaardigd door Jan de Rijk.
http://www.peterwesterbrink.nl/219494798

Orgel Martinikerk
De bouw van het hoofdorgel in de Martinikerk begon rond 1480. Bij de eerste bouwfase was de humanist Rudolf Agricola als adviseur betrokken. De ontwikkeling van het orgel kende haar hoogtepunt in de 18de eeuw nadat het achtereenvolgens door Arp Schnitger, diens zoon Franz Casper en Albertus Hinsz was uitgebreid. Tijdens de restauratie van het orgel (voltooid in 1984) is de situatie van 1740 als uitgangspunt genomen. Met zijn 3500 pijpen en 53 registers is het orgel van de Martinikerk één van de grootste Noord Europese barokorgels. De registers zijn verdeeld over hoofdwerk, rugwerk en bovenwerk en een vrij pedaal.
http://www.avondmuziek.nl/organ