Masterclass – Engels

When:
5 August 2019 @ 12:07
2019-08-05T12:07:00+02:00
2019-08-05T12:22:00+02:00
Where:
Nieuwe Kerk
Nieuwe Kerkhof
9712 PV Groningen
Nederland
Timpe-orgel Nieuwe kerk

De Orgelzomeracademie

Schnitger Meets… Masterclasses

Dag 6 alweer en vier docenten uit Zwitserland, Korea, Japan en Nederland geven les op de oer-Groningse orgels van de Martinikerk en de Nieuwe Kerk.

Elk jaar organiseert het Prins Claus Conservatorium (PCC) de Orgelzomeracademie: een serie van Masterclasses voor jonge, getalenteerde organisten uit binnen- en buitenland, gegeven op de beroemde Groninger orgels. Voor orgelstudenten biedt deze zomercursus een uitgelezen kans om eens op een echt historisch orgel te kunnen spelen, en de aanmeldingen stromen dan ook altijd binnen.

In dit bijzondere Schnitgerjaar is de Orgelzomeracademie een belangrijk onderdeel van Schnitger Meets… en de organisatie ervan is deze keer een samenwerkingsverband van het PCC en de Stichting Groningen Orgelland. Samen pakken zij nog grootser uit dan anders, want er komen maar liefst vijf toporganisten uit Europa en Azië naar Groningen om hier les te geven aan in totaal 35 internationale studenten.

Vanaf 30 juli tot en met 7 augustus worden er dagelijks (met uitzondering van het weekend) op verschillende locaties Masterclasses gegeven. Deze zijn vrij toegankelijk voor het geïnteresseerde publiek.

Op deze dag zijn er Masterclasses in de Martinikerk en de Nieuwe Kerk. Programma is onder voorbehoud.

Ochtendsessie 9:30 – 12:30

LOCATIE 1: Martinikerk
Tobias Willi
Martinikerkhof 3
9712 JG Groningen

LOCATIE 2: Nieuwe Kerk
Jisung Kim
Nieuwe Kerkhof 1
9712 PT Groningen

Middagsessie 14:00 – 17:00

LOCATIE 1: Martinikerk
Erwin Wiersinga
Martinikerkhof 3
9712 JG Groningen

LOCATIE 2: Nieuwe Kerk
Rie Hiroe
Nieuwe Kerkhof 1
9712 PT Groningen


Tobias Willi
Organist Tobias Willi (1976) begon zijn studie piano en orgel in Basel onder begeleiding van onder andere Guy Bovet, en voltooide die met de hoogste lof. Hij vervolgde zijn studie in Parijs aan het conservatorium onder begeleiding van Olivier Latry en Michel Bouvard en studeerde in 2005 af. Willi geeft sindsdien concerten door heel Europa. Zijn specialiteit is vooral contemporaine muziek en improvisatie. Zo speelde hij het complete orgelwerk van Olivier Messiaen in 2014/2015 in Zürich, dat veel goede kritieken ontving. In 2010 werd hij benoemd tot orgel- en improvisatie docent aan de Hochschule der Künste in Zürich.

Sinds 2015 is Willi ook hoofdorganist van de Johanneskirche in Zürich.

Jisung Kim
Jisung Kim begon al op jonge leeftijd met het spelen van orgel en piano. Hij studeerde in Seoul, Parijs, Keulen en Wentzille en studeerde af aan de Seoul Theological University en de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen, met een major in orgel, kerkmuziek, pianobegeleiding, improvisatie en compositie. Zijn debuutconcert vond plaats in 1994 in Keulen. Hierna won hij vele prijzen bij de competities waar hij aan mee deed en gaf hij concerten over de hele wereld. Tot zijn repertoire behoort een brede variëteit aan werken van bekende klassieke componisten, van dertiende-eeuwse componisten, tot Bach en werken van hedendaagse musici. Als orgel- en improvisatieprofessor aan de Seoul Theological University in Korea brengt hij zijn kennis graag op een inventieve wijze over op een nieuwe generatie. Tevens geeft Jisung Kim vele masterclasses en is hij veelgevraagd jurylid tijdens orgelconcoursen.

Erwin Wiersinga
Erwin Wiersinga (1962) studeerde aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen bij Wim van Beek en behaalde het Diploma UM orgel met onderscheiding. Ook behaalde hij het UM diploma piano bij Gerben Makkes van der Deijl. Verdere studie volgde hij bij o.a. Harald Vogel, Marie Claire Alain en Guy Bovet. In 2014 is hij, samen met Leo van Doeselaar, benoemd tot titulair organist op het fameuze Arp Schnitger orgel in de Martinikerk te Groningen Erwin Wiersinga is orgeldocent aan de Universität der Künste te Berlijn en aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen.
https://www.erwinwiersinga.nl

Rie Hiroe
Rie Hiroe (1965, Tokio) begon op jonge leeftijd met het spelen van piano. Tijdens haar studie maakte ze ook kennis met het orgel en behaalde haar Master in orgel aan de Tokyo University of the Arts. Ze studeerde daarnaast ook in Hannover en Stuttgart. Na haar studies won Rie Hiroe een aantal prestigieuze orgelprijzen, waaronder de Grand Prix de Chartres in 1998. In de jaren erna toerde ze als concertorganist door Europa, de Verenigde Staten en Japan. Ze is inmiddels meer dan tien jaar verbonden aan de Tokyo University of the Arts (Tokyo Geijutsu Daigaku), waar ze eerst als assistent-professor en nu als professor les geeft aan jonge orgelstudenten.

Orgel Martinikerk
De bouw van het hoofdorgel in de Martinikerk begon rond 1480. Bij de eerste bouwfase was de humanist Rudolf Agricola als adviseur betrokken. De ontwikkeling van het orgel kende haar hoogtepunt in de 18de eeuw nadat het achtereenvolgens door Arp Schnitger, diens zoon Franz Casper en Albertus Hinsz was uitgebreid. Tijdens de restauratie van het orgel (voltooid in 1984) is de situatie van 1740 als uitgangspunt genomen. Met zijn 3500 pijpen en 53 registers is het orgel van de Martinikerk één van de grootste Noord Europese barokorgels. De registers zijn verdeeld over hoofdwerk, rugwerk en bovenwerk en een vrij pedaal.
http://www.avondmuziek.nl/organ

De restauratie van het Timpe-orgel in de Nieuwe Kerk
http://www.orgelnieuws.nl/timpe-orgel-nieuwe-kerk-groningen-gerestaureerd