Masterclass – Engels

When:
6 August 2019 @ 09:30
2019-08-06T09:30:00+02:00
2019-08-06T09:45:00+02:00
Where:
Petruskerk Leens
Zuster A. Westerhofstraat 8
9965 PJ Leens
Nederland

De Orgelzomeracademie

Schnitger Meets… Masterclasses

Vandaag, op Dag 7, zijn de Masterclasses buiten de stad, op de Schnitgerorgels van Leens en Mensingeweer.

Hinsz Orgel Petruskerk Leens

Elk jaar organiseert het Prins Claus Conservatorium (PCC) de Orgelzomeracademie: een serie van Masterclasses voor jonge, getalenteerde organisten uit binnen- en buitenland, gegeven op de beroemde Groninger orgels. Voor orgelstudenten biedt deze zomercursus een uitgelezen kans om eens op een echt historisch orgel te kunnen spelen, en de aanmeldingen stromen dan ook altijd binnen.

In dit bijzondere Schnitgerjaar is de Orgelzomeracademie een belangrijk onderdeel van Schnitger Meets… en de organisatie ervan is deze keer een samenwerkingsverband van het PCC en de Stichting Groningen Orgelland. Samen pakken zij nog grootser uit dan anders, want er komen maar liefst vijf toporganisten uit Europa en Azië naar Groningen om hier les te geven aan in totaal 35 internationale studenten. Vanaf 30 juli tot en met 7 augustus worden er dagelijks (met uitzondering van het weekend) op verschillende locaties Masterclasses gegeven. Deze zijn vrij toegankelijk voor het geïnteresseerde publiek. Het programma is onder voorbehoud.

Na de Masterclasses van vandaag geven een aantal studenten een concert op het orgel van Uithuizen. Kies hiervoor deze link .

Ochtendsessie 9:30 – 12:30

LOCATIE 1: Petruskerk
Docenten: Pavel Černý en Jisung Kim
Zuster A. Westerhofstraat 8
9965 PJ Leens

LOCATIE 2: Michaelkerk
Docent: Erwin Wiersinga
Hoofdstraat
9961 PB Mensingeweer

Middagsessie 14:00 – 17:00

LOCATIE 1: Petruskerk
Docenten: Pavel Černý en Jisung Kim
Zuster A. Westerhofstraat 8
9965 PJ Leens

LOCATIE 2: Michaelkerk
Docent: Erwin Wiersinga
Hoofdstraat
9961 PB Mensingeweer

Pavel Černý
Pavel Černý (1970, Praag) speelt al piano vanaf zijn vijfde. Op zijn vijftiende ontdekte Černý ook het orgel. Hij studeerde af op dit instrument aan het conservatorium in Praag. Hij nam deel aan vele internationale masterclasses en wedstrijden, waar hij de hoogste onderscheidingen behaalde, zoals de grand prix op het internationale concours in Ljubljana in 1994. Sindsdien geeft Černý overal ter wereld concerten en heeft hij opgetreden tijdens gerenommeerde festivals als Les Grandes Orgues van Chartres in Frankrijk. Daarnaast doceert hij aan de Academy of Musical Arts in Praag.

Jisung Kim
Jisung Kim begon al op jonge leeftijd met het spelen van orgel en piano. Hij studeerde in Seoul, Parijs, Keulen en Wentzille en studeerde af aan de Seoul Theological University en de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen, met een major in orgel, kerkmuziek, pianobegeleiding, improvisatie en compositie. Zijn debuutconcert vond plaats in 1994 in Keulen. Hierna won hij vele prijzen bij de competities waar hij aan mee deed en gaf hij concerten over de hele wereld. Tot zijn repertoire behoort een brede variëteit aan werken van bekende klassieke componisten, van dertiende-eeuwse componisten, tot Bach en werken van hedendaagse musici. Als orgel- en improvisatieprofessor aan de Seoul Theological University in Korea brengt hij zijn kennis graag op een inventieve wijze over op een nieuwe generatie. Tevens geeft Jisung Kim vele masterclasses en is hij veelgevraagd jurylid tijdens orgelconcoursen.

Erwin Wiersinga
Erwin Wiersinga (1962) studeerde aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen bij Wim van Beek en behaalde het Diploma UM orgel met onderscheiding. Ook behaalde hij het UM diploma piano bij Gerben Makkes van der Deijl. Verdere studie volgde hij bij o.a. Harald Vogel, Marie Claire Alain en Guy Bovet. In 2014 is hij, samen met Leo van Doeselaar, benoemd tot titulair organist op het fameuze Arp Schnitger orgel in de Martinikerk te Groningen Erwin Wiersinga is orgeldocent aan de Universität der Künste te Berlijn en aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen.
https://www.erwinwiersinga.nl

Het orgel in Leens
http://www.hinszorgelleens.nl/de-stichting/

Het orgel in Mensingeweer
https://www.menseruiter.nl/restauratie/2010—2014/mensingeweer-michalkerk-schnitger.html