Masterclass – Engels

When:
7 August 2019 @ 09:30
2019-08-07T09:30:00+02:00
2019-08-07T09:45:00+02:00
Where:
Hervormde kerk Noordbroek
Noordersingel 1
9635 AV Noordbroek
Nederland

De Orgelzomeracademie

Schnitger Meets… Masterclasses

Op de laatste dag van Masterclasses bevinden alle studenten zich in de kerken van Zuidbroek en Noordbroek. De docenten zijn Wolfgang Zerer, Theo Jellema en Erwin Wiersinga.

Orgel Noordbroek

Elk jaar organiseert het Prins Claus Conservatorium (PCC) de Orgelzomeracademie: een serie van Masterclasses voor jonge, getalenteerde organisten uit binnen- en buitenland, gegeven op de beroemde Groninger orgels. Voor orgelstudenten biedt deze zomercursus een uitgelezen kans om eens op een echt historisch orgel te kunnen spelen, en de aanmeldingen stromen dan ook altijd binnen.

In dit bijzondere Schnitgerjaar is de Orgelzomeracademie een belangrijk onderdeel van Schnitger Meets… en de organisatie ervan is deze keer een samenwerkingsverband van het PCC en de Stichting Groningen Orgelland. Samen pakken zij nog grootser uit dan anders, want er komen maar liefst vijf toporganisten uit Europa en Azië naar Groningen om hier les te geven aan in totaal 35 internationale studenten.

Vanaf 30 juli tot en met 7 augustus worden er dagelijks (met uitzondering van het weekend) op verschillende locaties Masterclasses gegeven. Deze zijn vrij toegankelijk voor het geïnteresseerde publiek.

De Masterclass in Noordbroek wordt georganiseerd door de Orgelcommissie Noordbroek. Het programma is onder voorbehoud. 

Ochtendsessie 9:30 – 12:30

LOCATIE 1: Hervormde kerk
Noordersingel 1
9635 TG Noordbroek

LOCATIE 2: Petruskerk
Kerkstraat 95
9636 AD Zuidbroek

Middagsessie 14:00 – 17:00

LOCATIE 1: Hervormde kerk
Noordersingel 1
9635 TG Noordbroek

LOCATIE 2: Petruskerk
Kerkstraat 95
9636 AD Zuidbroek

Wolfgang Zerer
Wolfgang Zerer (1961, Passau) begon in 1980 zijn orgelopleiding aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen onder Michael Radulescu. Ook studeerde hij hier klavecimbel en kerkmuziek. Zerer vervolgde zijn studies in Amsterdam en Stuttgart en was al vroeg succesvol tijdens internationale orgelconcoursen, waaronder die in Brugge in 1982. Inmiddels geeft hij al vele jaren les aan orgelstudenten. Dit deed hij eerst in Stuttgart en Wenen tot hij in 1989 benoemd werd tot orgelprofessor aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Ook doceert hij aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Wolfgang Zerer heeft daarnaast concerten en masterclasses in Europa, Azië, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten gegeven.

Theo Jellema
Theo Jellema (1955) studeerde orgel aan het conservatorium te Groningen in de orgelklas van Wim van Beek en behaalde zijn solodiploma met onderscheiding in 1978. In 1981 behaalde hij het diploma Theorie der Muziek. Naast zijn werkzaamheden als organist van de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden en als docent hoofdvak orgel aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen heeft hij een uitgebreide concertpraktijk die hem voerde naar een groot aantal Europese landen en naar Japan. In de loop der jaren speelde hij verschillende ‘integrales’: in 1990 César Franck (Martinikerk Franeker), in 1999 Olivier Messiaen (Grote Kerk Leeuwarden, Martinikerk en Sint Martinuskerk Sneek) en in 2000 Bach (Grote Kerk Leeuwarden). In de zomer van 2003 wijdde hij zich aan Vierne’s Pièces de Fantaisie (Martinikerk Franeker). In de tweede helft van 2014 en de eerste helft van 2015 speelt hij op ‘zijn’ Müller-orgel in de Grote Kerk in Leeuwarden de uit zes concerten bestaande serie ‘Focus op Duitsland’, waarin onder meer Bachs triosonates tot klinken komen, maar ook koraalfantasieën van Töpfer, Reimann, Reger en Hoyer. Jellema jureert bij belangrijke Europese orgelconcoursen (Vilnius, Alkmaar, Brugge, Toulouse, Pistoia) en geeft masterclasses in binnen- en buitenland. Hij maakte cd-opnamen van historische orgels (najaar 2013 verscheen een cd met 17-eeuwse Noord Duitse orgelmuziek, opgenomen op het Garrels-orgel van Purmerend) en leidt orgelreizen. Tevens is hij werkzaam als orgeladviseur. Voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur werd hem de zilveren medaille “Arts-Sciences-Lettres” toegekend.

Erwin Wiersinga
Erwin Wiersinga (1962) studeerde aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen bij Wim van Beek en behaalde het Diploma UM orgel met onderscheiding. Ook behaalde hij het UM diploma piano bij Gerben Makkes van der Deijl. Verdere studie volgde hij bij o.a. Harald Vogel, Marie Claire Alain en Guy Bovet. In 2014 is hij, samen met Leo van Doeselaar, benoemd tot titulair organist op het fameuze Arp Schnitger orgel in de Martinikerk te Groningen Erwin Wiersinga is orgeldocent aan de Universität der Künste te Berlijn en aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen.
https://www.erwinwiersinga.nl

Het orgel van Zuidbroek
http://www.hetorgel.nl/norgel2008-02a.htm

Het orgel van Noordbroek
http://www.arpschnitger.nl/nl/snoordb.html