Meerdaagse SGO Jubileum Orgelreis 2019

When:
23 September 2019 @ 00:00 – 28 September 2019 @ 00:00
2019-09-23T00:00:00+02:00
2019-09-28T00:00:00+02:00

SGO – Jubileum Orgelreis 2019 – 23 t/m 28 september

Op zoek naar Arp Schnitger

De Stichting Groningen Orgelland bestaat 50 jaar en dat vieren we met een lange warme Orgelzomer. Een belangrijk onderdeel is de Jubileum Orgelreis, een meerdaagse excursie naar Noord-Duitsland waarbij we o.a. 19 Schnitgerorgels bezoeken.

Portret van Arp Schnitger

In 1969 werd de SGO opgericht. Dat was in een tijd dat we steeds meer de noodzaak gingen voelen om het Groninger erfgoed, al die prachtige historische orgels, te bewaren voor de toekomst. Directe aanleiding was de 250e sterfdag van de grote orgelbouwer Arp Schnitger; zijn orgels werden een van de belangrijkste speerpunten van de stichting. Nu, 50 jaar later, is er reden genoeg om het werk van deze grote meester nog eens onder het vergrootglas te leggen. Dat gaan we doen met een meerdaagse orgelexcursie onder leiding van Sietze de Vries en zijn assistenten Sander Booij en Pim Schipper.

Het wordt een zesdaagse reis, waarbij we 19 Schnitgerorgels/fronten zullen aandoen. Per dag bezoeken we er gemiddeld drie, namelijk:
23 september: Weener, Norden, Langwarden, Dedesdorf
24 september: Cappel, Lüdingworth, Grasberg
25 september: Oederquart, Stade, Hollern, Steinkirchen
26 september: Hamburg-Neuenfelde, Hamburg-Ochsenwerder, Hamburg-Bergstedt
27 september: Pellworm
28 september: Hamburg-Jacobi, Hamburg, Hamburg-Katharinen, Noordbroek.

Oerorgel’
Een bijzonder extraatje is dat we het orgel in Langwarden gaan zien. Dit is namelijk een orgel van de oom en leermeester van Arp Schnitger, Berendt Hus. Hus bouwde dit orgel samen met Hermann Kröger in 1651. Je zou het een Schnitger ‘oerorgel’ kunnen noemen, want het laat al heel duidelijk de wezenlijke uitgangspunten van de Schnitgerstijl zien. Uniek is verder de boottocht naar het eiland Pellworm. Een belevenis! Al varend komen we ook de Halligen-eilandjes in de Waddenzee tegen. Dit zijn eigenlijk Groninger wierden zonder dijken. Je kunt je voorstellen dat het landschap ten noorden van de stad Groningen er in een ver verleden ook zo uitzag.

Wanneer
23 september t/m 28 september 2019

Waar
Drie overnachtingen in Bad Bederkesa (23 t/m 26 september)
Twee overnachtingen in Husum (26 t/m 28 september)

Wie
De organisatie is in handen van Ard Lukassen en Hilda Rodenboog (logistiek) en Sietze de Vries (artistiek).

Kosten
De SGO biedt deze zesdaagse orgelreis aan voor € 765,- per persoon voor donateurs en € 825,- voor niet-donateurs. Toeslag voor een eenpersoonskamer bedraagt € 175,-.
Bij de prijs inbegrepen zijn vijf hotelovernachtingen op basis van half-pension, de boottocht naar Pellworm, orgeldemonstraties en bespelingen, het 240 pagina’s tellende boekwerk ‘Arp Schnitger en zijn werk’ en – last but not least – vervoer middels een comfortabele bus.

Niet inbegrepen is een annuleringsverzekering.

AANMELDING
Aanmelding gaat via het digitale aanmeldingsformulier dat u achter deze link vindt.
Indien u tijdens de Orgelreis van 2018 reeds een voorintekening voor deze jubileumeditie heeft gedaan, bent u na overmaking van de helft van het verschuldigde bedrag verzekerd van deelname.

BELANGRIJK: deelname geschiedt op volgorde van aanmelding. Vanwege de te verwachten belangstelling adviseren wij u dit snel te doen!

Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via secretaris@groningenorgelland.nl.