Openingsconcert Orgelzomer Groningen 2019 – Engels

When:
29 July 2019 @ 20:00 – 21:15
2019-07-29T20:00:00+02:00
2019-07-29T21:15:00+02:00
Where:
Martinikerk
Martinikerkhof 3
9712 JG Groningen
Nederland
Cost:
€ 10,-

Openingsconcert Orgelzomer Groningen 2019

De lange warme orgelzomer staat op uitbarsten. Titulair organisten Leo van Doeselaar en Erwin Wiersinga laten het het beroemdste orgel van Groningen in al zijn pracht klinken in dit allereerste officiële concert van de Orgelzomer Groningen 2019.  

Het startschot werd al gegeven tijdens de openingsbijeenkomst in de Der Aa-kerk vanmiddag, waar teruggekeken werd op 50 jaar Groningen Orgelland (SGO) en 300 jaar Schnitger. Maar een zomer vol muziek begin pas echt als de eerste officiële noot is gespeeld. En dat gebeurt vanavond bij dit Openingsconcert van de Orgelzomer Groningen 2019, tevens het begin van ‘Schnitger Meets…’, waarmee het jubileum van de SGO wordt gevierd. Of die eerste noot van Leo van Doeselaar zal komen of van Erwin Wiersinga, dat is nog even afwachten. Beide organisten zullen vanavond hun opwachting maken op ‘hun’ Martiniorgel, algemeen beschouwd als een van de mooiste orgels ter wereld.

Erwin Wiersinga
Erwin Wiersinga (1962) studeerde aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen bij Wim van Beek en behaalde het Diploma UM orgel met onderscheiding. Ook behaalde hij het UM diploma piano bij Gerben Makkes van der Deijl. Verdere studie volgde hij bij o.a. Harald Vogel, Marie Claire Alain en Guy Bovet. In 2014 werd hij, samen met Leo van Doeselaar, benoemd tot titulair organist op het fameuze Arp Schnitger orgel in de Martinikerk te Groningen. Wiersinga is orgeldocent aan de Universität der Künste te Berlijn en aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen.
https://www.erwinwiersinga.nl/cv/index.html#01c0f5962a0b5fd03

Leo van Doeselaar
Leo van Doeselaar is een veelzijdig musicus, die als organist, pianist en fortepianist een enkele eeuwen omvattend repertoire bestrijkt. Hij bespeelt zowel authentieke als moderne instrumenten, en streeft in zijn interpretaties naar een zo groot mogelijke stijlzuiverheid. Naast zijn “Professur” aan de Universität der Künste in Berlijn heeft hij als organist een grote concertpraktijk opgebouwd in binnen-en buitenland en is hij een veelgevraagd jurylid en docent bij internationale orgelfestivals. Leo van Doeselaar is ook een veelgevraagd pianist. Hij vormt al dertig jaar een pianoduo met Wyneke Jordans, speelt veel kamermuziek en treedt op als liedbegeleider.
http://www.leovandoeselaar.com/?id=3

Het orgel van de Martinikerk
De bouw van het hoofdorgel in de Martinikerk begon rond 1480. Bij de eerste bouwfase was de humanist Rudolf Agricola als adviseur betrokken. De ontwikkeling van het orgel kende haar hoogtepunt in de 18de eeuw nadat het achtereenvolgens door Arp Schnitger, diens zoon Franz Casper en Albertus Hinsz was uitgebreid. Tijdens de restauratie van het orgel (voltooid in 1984) is de situatie van 1740 als uitgangspunt genomen. Met zijn 3500 pijpen en 53 registers is het orgel van de Martinikerk één van de grootste Noord Europese barokorgels. De registers zijn verdeeld over hoofdwerk, rugwerk en bovenwerk en een vrij pedaal.
http://www.avondmuziek.nl/organ