Orgelexcursie Engels

When:
2 August 2019 @ 09:00 – 18:00
2019-08-02T09:00:00+02:00
2019-08-02T18:00:00+02:00
Where:
Hoofdstation Groningen
Stationsplein 4
9726 AE Groningen
Nederland
Cost:
€ 40,-
Contact:
Let op: korting bij deelname meerdere ecxursies

Vijf Eeuwen Groningen Orgelland

Orgelexcursie ‘Klanken uit de 19e eeuw’

In de 19e eeuw namen kundige orgelbouwers als Timpe, Van Oeckelen en Lohman het stokje over van de bouwers van de Hamburgse school. Stap in onze bus en ontdek de klank van deze orgels in de Nieuwe Kerk in de stad en in de kerken van Ulrum, Saaxumhuizen, Oude Pekela en Farmsum.

Het orgel van Farmsum

Galant. Dat is een veelgehoorde term als we het hebben over de orgels die vanaf de tweede helft van de 19e eeuw werden gebouwd. Verschillende orgelmakerfamilies streken vanuit Duitsland neer in het Groninger land, om hier het ene na het andere orgel neer te zetten. We beginnen deze excursie met een bezoek aan de Nieuwe kerk in de stad, waar Johan Wilhelm Timpe in 1831 zijn grootste orgel realiseerde, dat een vermenging laat zien van classicistische en Biedermeier-elementen. Verder zien en horen we vandaag orgels van de orgelmakerfamilie Lohman: van Dirk Lohman het orgel in Ulrum, dat hij bouwde in 1806, en van zijn zoon Nicolaus Anthonie het meest briljante Lohman-orgel in Farmsum (1828). Van de familie Van Oeckelen bezoeken we twee orgels, in Saaxumhuizen (1851) en in Oude Pekela (1865). Organisten Henk de Vries en Pieter Pilon zullen vandaag de orgels voor ons demonstreren.

Wanneer
2 augustus 2019, 9:00 – 18:00 uur

Waar
Vertrek vanaf Hoofdstation Groningen (9:00 uur) of carpoolplaats Kardinge (9:15) vanwaar we gezamenlijk met het OV naar de Nieuwe Kerk zullen gaan. Het vervoer daarna is met onze vintage touringcar.

Kosten
€ 40,00 per excursiedag. Dit is inclusief lunch en koffie/thee.

Bij deelname aan meerdere excursiedagen geldt er een korting.
Om hiervan gebruik te maken, kunt u op één van onderstaande linken klikken.
2 excursies € 35,00 per dag
3 excursies € 30,00 per dag
4 excursies € 25,00 per dag
5 excursies € 25,00 per dag

Henk de Vries
Henk de Vries (1979) heeft hoofdvak Orgel gestudeerd aan het Conservatorium in Groningen bij Johan Beeftink en Theo Jellema en studeerde hiernaast de bijvakken hedendaagse improvisatie, piano, clavecimbel, continuospel en koordirectie. Tevens studeerde hij, als tweede hoofdvak, Kerkmuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij heeft in 2008 zijn tweejarige orgelspecialisatie met zeer goed gevolg afgerond voor de titel ´Master of Music´. Dit deed hij bij Theo Jellema, Jos van der Kooy en Prof. Wolgang Zerer aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan de Hochschule für Musik und Theater te Hamburg. In 2012 speelde hij als finalist, geselecteerd uit 55 internationale inzendingen, tijdens het Internationale J.P. Sweelinckconcours in de Oude kerk van Amsterdam. Met zijn orgelspel heeft De Vries inmiddels een internationale concertpraktijk opgebouwd.
http://www.henkdevries.info

Pieter Pilon
Pieter Pilon kreeg orgellessen van Piet Wiersma en studeerde vervolgens orgel aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen bij Wim van Beek en piano bij Jan Marisse Huizing. Kerkmuziek studeerde hij aan het koninklijk Conservatorium in Den Haag bij resp. Christiaan Winter en Jos van der Kooy. Hij verdiepte zich in liedbegeleiding (piano) bij Tan Crone. In 1988 behaalde hij voor orgel cum laude het einddiploma Uitvoerend Musicus. Na het eindexamen piano volgden er lessen (onder meer improvisatie) bij Albert de Klerk. Hij werd prijswinnaar van het Nationale Orgelimprovisatieconcours(1992) in Bolsward. Regelmatig geeft Pilon concerten als solist of in samenwerking met koren, instrumentale en vocale solisten. Als docent piano en orgel is hij verbonden aan het Centrum voor de Kunsten Zuid-Groningen en als repetitor en pianodocent aan de Stedelijke Muziekschool. Bij de Protestantse Gemeente in Winsum-Obergum verzorgt hij als cantor-organist de begeleiding van de gemeentezang. Tevens is hij hoofdorganist van de Protestantse kerk in Farmsum ( Delfzijl) en de vaste bespeler van het befaamde Lohmanorgel aldaar.

Het orgel van de Nieuwe kerk in Groningen
http://nieuwekerkgroningen.nl/orgel/

Het orgel van Ulrum
http://www.petertenkate.nl/Ulrum.htm

Het orgel van Saaxumhuizen
https://www.kerksaaxumhuizen.nl/algemeen/orgel

Het orgel van Oude Pekela
http://www.petertenkate.nl/Oudepekela.htm

Het orgel van Farmsum
http://www.lohmanorgelfarmsum.nl